pátek 24. června 2011

Různé dobroty

"ZÁZRAK Z OLOMOUCE" - luxusní minirohlíčky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO -500 g hladké mouky, 1 kostička droždí, 250 ml vlažného mléka, špetka cukru, 150 ml oleje, sůl. NÁPLŇ - šunkový salám, suchý salám, Niva. Žloutek na potření, kmín na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané Nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem

( nebo mákem ). Upečeme dorůžova.
NEMÁ CHYBU !!!
Rohlíčky můžeme plnit i jinými surovinami - např. zelí+uzené maso ; špenát s česnekem ;
Rohlíčky je možné plnit i sladkými nádivkami ( pak tolik nesolíme těsto a dáme víc cukru ) - např. tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding, ...

Ze všech surovin zpracujeme těsto - těsto se vůbec nelepí, hněteme ho na vále "růčo-fůčo". Na teplém místě ho necháme kynout asi 3/4 hodiny.

Než nám vykyne těsto, připravíme si "náplň" - 40 ks ( já dávám nejčastěji šunku nebo šunkový sálám, suchý salám, strouhanou Nivu )

Vykynuté těsto si rozdělíme na 5 dílů, ........

...... z každého dílu vyválíme kolo a rozdělíme na osminky.

Na každou osminku položíme nachystanou náplň, ......

..... a zabalíme do rohlíčku - náplň srolujeme, aby byla co nejmenší. Začínáme širokou stranou, vrchní cípy přetáhneme přes náplň a spojíme je, pak teprve dozabalíme rohlíček ( tím uzavřeme strany a nic nevyteče ven ). Cíp necháme pod rohlíčkem, aby se rohlíček při pečení nerozlepil.

Rohlíčky potřeme žloutkem nebo klidně i celým rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem nebo mákem.

... pečeme při teplotě cca 200°C dorůžova.

DOBROU CHUŤ přeje Lucka !!!!!!!!!!

....a takhle vypadá sladká varianta - dnes jsem dělala s jablkovými povidly, s Nutellou a s vanilkovým pudingem.


TCHÝNINO VÝTEČNÉ KUŘECÍ S TATARKOU

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pro 4 osoby: 600 g kuřecího masa(může být cokoliv - prsa, stehýnka,špalíčky dle chuti) , 2 větší cibule, sůl, pepř, máslo na vymazání pekáčku,tatarka light (může být i obyč.), sýr eidam plátky 100-150 g.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vymažeme si pekáček kouskem másla, na něj poklademe na kolečka nakrájenou cibuli,pak kousky kuřete, osolíme, opepříme dle chuti.Pak zalijeme celou tatarkou (někdy, když mám víc masa naředím tatarku půlkou bílého jogurtu asi 75 g).No a nakonec zakryjeme plátky sýra.Nejprve peču asi 20 min na 250 C" zakryté, poté odkryju a ještě peču, aby sýr pěkně zrůžověl.Cibulka pustí dost šťávy, tatarka udělá taky své......takže masíčko je náramně šťavnaté a křehoučké.Někdy dávám na přilepšenou na vrstvu masa i šunku....Je to jednoduché a výborné..
Fotečky snad brzy dodám...

Dno mísy poklademe plátky másla a na něj položíme cibuli.

Na cibuli přijde maso, sůl a pepř.

Na maso vyklopíme tatarku.

Tatarku následně rozetřeme.

.......a už jen položíme plátky sýra, přikryjeme alobalem a šup s tím do trouby...

....během pečení to krásně bublá...

........ a takhle to vypadá před tím než se do toho pustíme, dobrou chuť.


Kuřecí nudličky s nivou a brokolicí

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuřecí prsa, cibule, česnek, sůl, pepř, brokolice, niva, smetana, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet.

Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji, přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne.
Jako příloha jsou výborné americké brambory s česnekem.


Zapečené filé - RYCHLOVKA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rybí filé, mražená zelenina, vejce, strouhanka, tvrdý sýr, sůl, vegeta, máslo, prášek do peč.

POSTUP PŘÍPRAVY

Množství dle počtu osob a dle Vaší chuti :-)

Pekáč vyložíme plátky másla. A na něj položíme vegetou okořeněné plátky rybího filé.

Filé posypeme mraženou zeleninou a strouhaným sýrem.

Vše zalijeme rozkvedlanými vejci, v nichž jsme zamíchali trochu strouhanky (na zhoustnutí), trochu soli a asi 1/2 prášku do peč.

A necháme zapéct. (při teplotě asi 180 st. to trvá 20-30 minut)


Nejmilejší těstoviny - favorit mých dětí

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 až 3/4 balíčku těstovin (gnocchi, vřetena), 1 cibule, 20 dkg kvalitní dušené šunky (na plátky), 2 velké tavené sýry á 50 g(nejlépe se šunkovou příchutí - já kupuji "sýr se šunkou a cibulí" ), olej, 1,5-2 dcl mléka

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme si těstoviny klasickým způsobem (v dostatečném množství osolené vody) dle návodu.
Ve vedlejším hrnci si orestujeme na oleji cibulku nadrobno nakrájenou, přidáme k ní na malé kousky nakrájenou šunku, restujeme za stálého míchání (jinak se rádo připaluje), po chvíli přidáme tavené sýry a necháme je roztavit. Nesolíme - sýr je už dostatečně slaný!
Těsně před koncem přilijeme na hotový pokrm mléko, zamícháme a chvíli povaříme - omáčka nám malinko zhoustne. Odstavíme a smícháme ve velkém hrnci s uvařenými scezenými těstovinami.
Servírujeme na talíře.

Moji kluci tohle zbožňují - je to jejich nejoblíbenější jídlo, které nikdy nezbude.

... ani vyfotit mi to skoro nenechali, už mi vtrhl mladší Matýsek do záběru ... ;-)


ZAPEČENÝ TĚSTOVINOVÝ MAZEC, hotové za 30minut

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

těstoviny (jakékoliv) počet si určete sami,já začínala s jedním balíčkem nyní dělám ze třech:,mleté maso(1/2 hovězího,1/2 vepřového)na jeden balíček těstovin, půl kila, 1 čertovská omáčka, 1 cikánská omáčka,šlehačka,pepř,sůl,bazalka,česnek,cibule,sýr na strouhání.

POSTUP PŘÍPRAVY

Dáme vařit těstoviny do vroucí osolené vody s kapkou oleje. Mezitím si připravíme vynikající omáčku. Nakrájíme si cibulku najemno a pomalu ji osmahneme ,nesmí nám zhnědnout. Poté přidáme, mleté maso-osmahneme. Přidáme veškeré koření, občas promícháme, aby se nám maso nepřipálilo. Poté vylijeme opatrně zbytek oleje, zalejeme čertovskou a cikánskou omáčkou (můžeme nahradit i loupanými rajčatami, pokud chystáte pro ty nejmenší) a nakonec přilejeme šlehačku.

Mezitím hotové těstoviny scedíme a dáme do varné misky nebo pekáče. Zalijeme hotovou masovou omáčkou a dáme asi na 10 minut zprudka zapéct do předem dobře vyhřáté trouby. Poté dáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.

U nás jsou tyhle těstoviny nejžádanější a jsou hned pryč. Díky šlehačce není vůbec znát, že by čertovská a cikánská omáčka pálila takže je klidně mohou i děti!!!!


ŠŤOUCHANÁ BUCHTA - rychlá, výborná !!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

MOUČNÍK - 35 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 12 dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli. POLEVA - 18 dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 30 dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa.

POSTUP PŘÍPRAVY

MOUČNÍK - mouku, cukr, PDP a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
POLEVA - Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení.

Polevu necháme chvíli zchladnout a potom nalijeme na moučník. Pěkně postupně od prostředka, aby se poleva dostala do všech dírek. necháme ztuhnout a podáváme.

Tahle buchťajda je strašně moc dobrá a hlavně - SUPERRYCHLÁ a vhodná pro předem neohlášené návštěvy ( všechny ingredience má většina z nás doma pořád ).

Mouku, cukr, PDP a sůl smícháme, pak přidáme ostatní suroviny a promícháme.

Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme dorůžova.

Na upečený moučník druhým koncem vařečky našťoucháme šťouchance.

Máslo nebo Heru rozpustíme s vodou a rumem....

....a přisypeme práškový cukr smíchaný s kakaem.

Chvíli povaříme, aby se nám vše hezky spojilo.

Polevu necháme trošku zchladnout a pak ji nalijeme na moučník - zalijeme všechny šťouchanečky.

Když vše zchladne a ztuhne, můžeme krájet ( já většinou urychluji na balkóně nebo v ledničce - nechce se nám tak dlouho čekat :o)) Dobrou chuť přeje LUCKA !!!


Střecha z Bé bé sušenek SUPER,SUPER DOPORUČUJI!!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 balíček světlých,1 balíček tmavých bé bé sušenek,15 dkg moučk. cukru,20 dkg másla,50 dkg obyč. jemného tvarohu /né z vaničky/ -/je balen jako máslo/rum,2 banány.

POSTUP PŘÍPRAVY

Utřeme máslo s cukrem,tvarohem a ochutíme rumem /používám ruční šlehač/.Na alobal naskládáme jako šachovnici bé bé sušenky 3 řady po 7 kusech,/střídáme světlou a tmavou barvu/.Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami bébé poskládanými jako šachovnice,ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně.Rozetřeme zbytek krému, a na prostřední řady položíme oloupané banány.Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak,že se sušenky nahoře spojí do střechy.Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.Pak už jen krájíme a nestačíme se divit jak dobrůtka mizí.!!!!!!!

Nejprve si utřeme máslo s cukrem a tvarohem.Přidáme trochu rumu.Podle chuti.

Poté naskládáme na alobal první vrstvu BÉ-BE sušenek

Poté natřeme tvarohovou náplň,chce to trošku trpělivosti,proto si raději alobal na okrajích ohrnuji,aby se sušenky nerozjížděly.

Na náplň naskládáme znovu šachovnicově sušenky,ale tentokrát barvy obrátíme.

Natřeme zbylou polovinu tvarohového krému a doprostřed položíme dva celé oloupané banány.

Opatrně podebereme z každé delší strany alobal /pravou rukou pravou stranu,levou rukou levou stranu/ a přitiskneme k sobě do tvaru střechy.Jde to krásně.

Takto to vypadá po odkrytí stran alobalu.

Polijeme čok. polevou.Já tentokrát použila zajíčky,vzhledem k tomu,že je po velikonocích.Tato poleva nevypadá zrovna esteticky,ale snad mi to odpustíte.

Zabalíme zpět alobalem a dáme vychladit a proležet do lednice.Nejlépe přes noc,aby be-be sušenky zvláčněly.

Dnes jsem to trošku urychlila,takže jsem krájela hned.První odkrojený kus je vždy trošičku nesouměrný,ale ty ostatní budou ukázkové.Tak snad jsem vám pomohla v rozhodování,zda tento recept vyzkoušet.Věřím,že vám zachutná jako


Nebeská Máňa

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

20 dkg polohrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva, šlehačka na ozdobení, ztužovač, džem. Krém: 3/4 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 20 dkg moučkového cukru, 3 zakysané smetany, 1 a 1/2 balíčku piškotů, káva, rum

POSTUP PŘÍPRAVY

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu, s vyšším okrajem, při 160*C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
Upečené těsto můžeme nejdřív potřít džemem (ale nemusí být) a polovinou pudinkového krému. Na krém poklademe dětské piškoty namočené v silné kávě s rumem. Na piškoty natřeme zbytek krému a necháme ztuhnout. Před podáváním zdobíme šlehačkou.

Příprava krému: ve 3/4 litru mléka uvaříme 3 vanilkové pudinky s 20 dkg cukru. Po vychladnutí postupně vmícháme 3 zakysané smetany.

...upečeme piškot. Já osobně už džemem nepotírám, ale kdo má rád...prosím:

...připravíme si krém. Jenom poznámka, že případné hrudky v pudinku odstraní mixér (i tyčový) Natřeme polovinou krému a poklademe piškoty, které máčíme v silné kávě s rumem (je to dobré i bez rumu)

....naneseme druhou polovinu krému a dáme ztuhnout. Krém je trochu řidší, ale ztuhne (ne sice úplně, ale asi tak, jako pudink)

... po ztuhnutí natřeme šlehačku. Já jsem ušlehala jednu se ztužovačem a polovinou balíčku (malého) instantního capuccina Nescafé. Můžete potřít třeba i čistou nebo pařížskou šlehačkou. Určitě to bude dobré. Nebo si připravte kávovou šlehačku: 250 ml smetany ke šlehání se uvaří s 20 g moučkového cukru a 1 malou lžičkou instantní kávy, nechá se chladit alespoň 8 hodin a pak se vyšlehá.

...nakrájíme a můžeme lehce poprášit kakaem.


Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou***super rychlá dobrůtka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 2 bílé jogurty, 1 kelímek kr. cukru, 2 kelímky pol. mouky, 1 vejce, 1 prášek do pečiva. Drobenka: máslo, hrubá mouka, cukr moučka. Ovoce (meruňky, švestky, borůvky, jahody,.....)

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny na těsto smícháme a uděláme těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto rozložíme ovoce, které posypeme drobenkou a dáme péct.

Hotové těsto nalijeme na plech

Na těsto rozložíme ovoce

Posypeme drobenkou a dáme péct

Máme hotovo a můžeme se do toho pustit

Žádné komentáře:

Okomentovat